(30) 22840-41822

Γεωγραφία

Γεωγραφικό στίγμα της Πάρου
Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων (186 τ. χλμ. έκταση). Βρίσκεται σε γεωγραφικό μήκος 37ο 5΄ και γεωγραφικό πλάτος 25ο 14΄ δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντιπάρου, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά.

Γεωμορφολογία της Πάρου
Το ανάγλυφο της Πάρου είναι ομαλό με τον κεντρικό ορεινό όγκο του Προφήτη Ηλία (776 μ.) να καταλήγει σε απαλές λοφοσειρές που σβήνουν σε παραδεισένιες ακρογιαλιές, επιτρέποντας τον σχηματισμό πολλών μικρών καλλιεργήσιμων πεδιάδων. Αυτή η πλαστικότητα είναι και η μαγεία του παριανού τοπίου.

Ο πλούτος του νησιού Η Πάρος είναι από τα εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, λάδι, δημητριακά και φρούτα. Ιδιαίτερα η αμπελουργία, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει νέα άνθηση και τα επώνυμα παριανά κρασιά που εμφιαλώνονται στα σύγχρονα οινοποιεία του νησιού, είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο. Οι Παριανοί εκτός από την γεωργία ασχολούνται με την αλιεία και την κτηνοτροφία. Σήμερα ο τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της Πάρου αλλά δεν τους απομάκρυνε από τις παραδοσιακές ασχολίες τους. Η ελιά και το αμπέλι εξακολουθούν να δίνουν τον καρπό τους, το ψάρι μοσχοβολάει στο παριανό τραπέζι και το ντόπιο τυρί είναι μία γαστρονομική εμπειρία.

Το κλίμα της Πάρου
Το κλίμα της Πάρου είναι εύκρατο, νησιωτικό. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με λίγες βροχές. Κύριο χαρακτηριστικό του καλοκαιριού είναι οι ετήσιοι άνεμοι (μελτέμια) που φυσάνε κατά την διάρκεια της ημέρας με ένταση που φτάνει τα 5 - 7 Beaufort.

Το υπέδαφος της Πάρου
Το υπέδαφος της Πάρου αποτελείται κυρίως από γρανίτες με ασβεστολιθικές νησίδες (μάρμαρα). Το μάρμαρο της Πάρου, ο περίφημος λυχνίτης, ήταν περιζήτητο υλικό στην αρχαιότητα εξαιτίας της ικανότητάς του να αιχμαλωτίζει το φως μέσα στο λευκό του χρώμα και ταξίδεψε με τα πρώτα πλοία σε όλες τις στεριές που βρέχονται από το Αιγαίο. Διάσημοι γλύπτες της αρχαιότητας του έδωσαν μορφή και απετέλεσε κύρια πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας.

Διαβάστηκε 2537 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ιστορία Δήμος »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.