(30) 22840-41822

Εκκλησίες

Η Πάρος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής, κατέχοντας μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των Κυκλάδων, όσον αφορά σε εκκλησίες και μοναστήρια που τραβούν την προσοχή του επισκέπτη, ακόμη και εκείνου που δεν έχει έρθει στο νησί με σκοπό να ασχοληθεί με τα θρησκευτικά μνημεία.

Φυσικά, η Εκατονταπυλιανή ή αλλιώς η Αγιά Σοφιά του Αιγαίου, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που όμοιό του δύσκολα συναντάμε τη νησιωτική Ελλάδα.

Υπάρχουν, όμως, και άλλα μνημεία που ως κύριο χαρακτηριστικό τους έχουν τη μεγαλοπρέπεια και την παρουσία του ονομαστού παριανού μαρμάρου στα βασικά δομικά τους στοιχεία. Συνολικά, 450 είναι οι εκκλησίες, εντός και εκτός οικισμών και πάνω από 30 τα μοναστήρια, εκ των οποίων μόνο τα πέντε λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Παναγία η Εκατονταπυλιανή.
Η παράδοση λέει ότι η Αγία Ελένη στο ταξίδι της προς τους Αγίους Τόπους, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έπεσε σε τρικυμία ανοικτά της Πάρου και βγήκε στο νησί, στο σημείο όπου υπήρχε χτισμένο ένα εκκλησάκι. Εκεί, έκανε τάμα στην Παναγία να χτίσει μια μεγαλοπρεπή εκκλησία στο όνομά της, εάν έβγαινε σώα από τη θεομηνία και έβρισκε τον Τίμιο Σταυρό. Η ίδια, ωστόσο, δεν πρόφτασε να εκπληρώσει το τάμα της και το έργο, τελικά, ανέλαβε ο γιος της Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή είναι από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της νησιωτικής Ελλάδας. Τα πολλά κενά σε ιστορικές πηγές που να αναφέρονται στον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο χτίστηκε ο ναός, έχουν γεννήσει ένα ζήτημα μεταξύ των μελετητών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή είναι μια παλαιοχριστιανική σταυρόσχημη βασιλική, με πολλές προσμίξεις αρχιτεκτονικών στοιχείων, στο πέρασμα του χρόνου. Μια πρώτη ανακαίνιση του ναού αναφέρεται στον 6ο αιώνα, από αρχιτέκτονα ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο Ιγνάτιος, μαθητής εκείνου που έχτισε την Αγιά Σοφιά. Σε εκείνη τη φάση, η παλιά ξύλινη σκεπή αφαιρέθηκε ή καταστράφηκε από πυρκαγιά, και προστέθηκε ο υφιστάμενος, σήμερα, τρούλος και τα υπόλοιπα θολωτά στοιχεία.
Ο ναός που βλέπουμε, σήμερα έχει πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά στοιχεία, ενώ εμφανή είναι και τα δομικά μαρμάρινα μέλη αρχαίων ναών, που χρησιμοποιήθηκαν στις αποκαταστάσεις και προσθήκες που έγιναν, μέχρι σήμερα. Το όνομα Εκατονταπυλιανή, πάντως, αποδίδεται στις 100 πύλες του ναού, 99 από τις οποίες είναι εμφανείς, ενώ υπάρχει και μία κρυφή. Η δεύτερη ονομασία “Καταπολιανή” μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι βρίσκεται προς την πλευρά της αρχαίας πόλης.
Ο κυρίως ναός είναι ένα, μόνο, μέρος συγκροτήματος, που αποτελείται τα εσωτερικά του ναού παρεκκλήσια των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Φιλίππου και της Οσίας Θεοκτίστης, τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου, τον ναό της Αγίας Θεοδοσίας και το παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου (εκτός του ναού), ενώ το κτιριακό δυναμικό ολοκληρώνεται με το Βαπτιστήριο και τα γύρω κελιά, που αποτελούσαν και η οχύρωση του ναού.
Σε κεντρικό σημείο, στο εικονοστάσιο, θα δείτε την ιερή εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής έργο, πιθανότατα, του 17ου αιώνα. Οι μαρμάρινοι κίονες, τα υπόλοιπα μαρμάρινα στοιχεία που κυριαρχούν στον χώρο, ο μικρός και λιτός τρούλος με τα εξαπτέρυγα στις βάσεις του, το μαρμάρινο κιβώριο, που στεγάζει την Αγία Τράπεζα και το Σύνθρονο, ένα μικρό αμφιθέατρο στο βάθος της κόγχης, είναι λίγα μόνο, από τα στοιχεία που μαγνητίζουν το βλέμμα, μέσα στον κυρίως ναό.
Στην επίσκεψή σας στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή, δεν πρέπει να αγνοήσετε το Βαπτιστήριο, κτίσμα του 4ου αιώνα, από τα καλύτερα διατηρημένα σε όλη την Ορθόδοξη Ανατολή.
Τον Δεκαπενταύγουστο, μετά την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας, γίνεται εδώ ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του Αιγαίου, με παραδοσιακή μουσική, εδέσματα και χορό.

Ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, μεγαλοπρεπέστερη εκκλησία της Πάρου που είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Νάουσας. Χτισμένο σε ύψωμα, πάνω από την πόλη, με πολύ ωραία θέα, ξεχωρίζει για τα δύο μεγάλα χτιστά κωδωνοστάσια και το αέτωμα πάνω από την κεντρική πύλη. Είναι μονόκλιτη βασιλική, με κεραμοσκεπή τρούλο και μικρό νάρθηκα, που χτίστηκε τον 19ο αιώνα, εκεί που βρισκόταν, κάποτε, παλιότερος ναός.
Διαθέτει μεγάλη αυλή με πεύκα, ενώ 16 μαρμάρινα σκαλοπάτια οδηγούν στην κεντρική πύλη. Στο εσωτερικό, θα προσέξετε, ιδιαίτερα, το μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο, έργο του Τηνιακού μαρμαρογλύπτη Δημητρίου Λυρίτη και οι ασημοντυμένες εικόνες της Παναγίας και της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ιερός Ναός Αγ. Παντελεήμονας
Σταυροειδής ναός με κυλινδρικό τρούλο, που είναι ο κεντρικός ενοριακός ναός του χωριού Κώστος. Ανεγέρθη το 1780, ενώ πριν λίγα χρόνια ανακαινίστηκε. Πάνω από την είσοδο θα δείτε ένα τρίτοξο πέτρινο καμπαναριό. Άξιο προσοχής το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο.

Ιερός ναός Αγίας Τριάδας (19ος μ.Χ.)
Ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι ο δεύτερος μεγαλοπρεπέστερος στην Πάρο, μετά την Εκατονταπυλιανή. Θεμελιώθηκε το 1830, σε σημείο που βρίσκονταν τρεις παλιότεροι μικροί ναοί, της Ανάληψης, του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Άννας. Αποπερατώθηκε, στη σημερινή του μορφή, το 1835. Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο και αμφικλινές το μεσαίο κλίτος, το οποίο σκεπάζεται από κεραμοσκεπή. Υπερυψωμένα, δεξιά και αριστερά από την κεντρική πύλη, δεσπόζουν δύο επιβλητικά μαρμάρινα κωδωνοστάσια, εξαιρετικό δείγμα δουλειάς από επιδέξιους μαρμαρογλύπτες. Μαρμάρινοι είναι και οι τέσσερις διπλοί κίονες που στηρίζουν το πρόπυλο του ναού. Στην εσωτερική του πλευρά βρίσκονται οι τρεις πύλες. Πάνω από την κεντρική υπάρχει κεραμική απεικόνιση της Αγίας Τριάδος, έργο της γνωστής αγγειογράφου Βιργινίας Κυδωνιέως. Μπαίνοντας στον ναό, θα δείτε το κεντρικό κλίτος που σκεπάζεται από καμάρα και τα ακριανά με σταυροθόλια. Τα κλίτη χωρίζονται από δύο σειρές με τέσσερις μαρμάρινους κίονες. Μαρμάρινο είναι και το τέμπλο, με σκαλίσματα, δείγμα μεγάλης τέχνης Τηνιακού μαρμαρογλύπτη. Ενδιαφέρουσες και οι αγιογραφίες στο εσωτερικό, από αγιογράφους του 19ου αιώνα. Ο ναός της Αγίας Τριάδας είναι μνημείο που έχει κριθεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Διαβάστηκε 2361 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μετακίνηση Μνημεία »

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.